tisdag 30 juni 2009

Colorado Historic Newspapers Collection

Om man har släktingar som emigrerat till delstaten Colorado i USA så kanske man kan hitta uppgifter i gamla tidningar från Colorado. På hemsidan Colorado Historic Newspapers Collection hittar man ett antal gamla tidningar sökbara. Bl.a. återfinns en tidning som heter Svensk Amerikanska Western som utgavs i Denver. Den innehåller många artiklar ifrån Sverige också.

Adressen är:

http://www.coloradohistoricnewspapers.org/

söndag 28 juni 2009

Immigranter till Kanada 1925-1935

Library and Archive Canada har flera spännande databaser på sin hemsida www.collectioncanada.gc.ca. Den är värd ett besök och alla databaser och skannat material ligger helt fritt.

En databas innehåller uppgifter om personer som immigrerade till Kanada mellan 1925 och 1935. Databasen visar namn, ålder, nationalitet, ankomstdatum, ankomsthamn och skepp. Den innehåller även hänvisning till originalkällan.

Adressen är:

http://www.collectionscanada.gc.ca/databases/immigration-1925/001012-100.01-e.php

fredag 26 juni 2009

Emigranter från Storbritannien

Det finns en hemsida i Storbritannien som heter Findmypast. Där kan man bl a söka efter personer som avrest ifrån Storbritannien till t.ex. USA och Canada från 1890 till 1960. Många emigranter ifrån Sverige åkte först till Storbritannien, därefter vidare till sin slutliga destination. Främst åkte man ifrån Liverpool.

Totalt innehåller denna sökdatabas omkring 24 miljoner personer. Passagerarlistorna är även skannade så att man kan direkt läsa i originalhandlingarna när man har hittat en person i databasen. De inskannade bilderna är lagrade i filformatet DjVu.

Man behöver ett abonnemang för att söka på denna hemsida. Ett års abonnemang kostar omkring 90 pund.

Adressen är:

http://www.findmypast.com/

onsdag 24 juni 2009

Cook county, Illinois, USA

Många svenskar emigrerade till Chicago i delstaten Illinois under 1800- och 1900-talet. En hemsida som jag tycker är användbar vid forskning i Chicago är cookcountygenealogy.com. Där kan mansöka efter uppgifter om födda, vigda och döda i Cook county i Illinois, USA. Den största staden i distriktet är Chicago. Adressen till hemsidan är:

http://cookcountygenealogy.com/

Man behöver först skapa ett användarkonto för att använda hemsidan och därefter kan man söka bland födda (äldre än 75 år), vigda (äldre än 50 år) och döda (äldre än 20 år). Vill man beställa en digital bild på något dokument så kostar det ungefär 100 kronor per dokument. Jag beställde dödsattest på en farbror till min mormor som var bosatt i Chicago. Attesten visade att han dött p.g.a. skador som han ådragit sig ett fall från en byggnadsställning som rasade.

måndag 22 juni 2009

Social Security Death Index

Social Security Death Index är en databas där man kan hitta avlidna personer i USA. Databasen innehåller för närvarande uppgifter om drygt 84 miljoner personer.

År 1936 infördes i USA ett Social Security number (SSN), en motsvarighet till vårt personnummer. På svenska kan man översätta detta till socialförsäkringsnummer. Det är dock inte säkert att alla personer i USA fått ett Social Security number. Före 1986 fick man inte detta nummer förrän vanligtvis vid ungefär 14 års ålder. Med åren har dock denna ålder minskat och nu kan man direkt ansökan om SSN i samband med ansökan om födelsebevis.

Databasen innehåller döda ifrån 1960-talet och framåt till dags dato. Dock kan det finns äldre dödsuppgifter, men de är inte så vanliga. Dock är databasen en bra ingång för att hitta uppgifter som släktingar som emigrerat. Vanligtvis hittar man uppgift om namn, födelsedatum, dödsdatum, bostadsort och SSN.

Databasen finns sökbara på många olika hemsidor. Jag har hittat några ställen där man kan söka fritt utan kostnad. Jag tar gärna emot förslag på ytterligare hemsidor där den finns tillgänglig.

http://www.familysearch.org

http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/