lördag 29 augusti 2009

Amerikanska passansökningar

På ancestry.se finns en mycket spännande databas innehållande amerikanska passansökningar. Databasen gäller för åren 1795 till 1925. Där kan man hitta emigrerade svenskar som behövde pass för att t.ex. göra en resa till hemlandet. Om man söker efter Sweden i databasen får man träff på drygt 34 000 svenskar.

Passansökan innehåller ofta mycket detaljerade uppgifter, t.ex. födelsedatum, födelseort, hur länge personen varit i USA, var personen varit bosatt huvudsakligen, när personen blev amerikansk medborgare. Man får även uppgifter om personens längd, hårfärg, ögonfärg, ansiktsform etc. På de yngre passansökningar brukar det finnas ett foto också.

Exempel på passansökan - Sida 1
Exempel på passansökan - Sida 2

Länk till ancestry.se>>

torsdag 27 augusti 2009

Döda i Idaho 1911-1951

På hemsidan för FamilySearch hittar man ett register över döda i Idaho för åren 1911-1937. Tyvärr finns inga bilder kopplade till registret, men det är helt fritt att söka i.

På ancestry's hemsida hittar man ett dödsregister som sträcker sig lite längre fram i tiden, ända fram till 1951. Inga bilder finns kopplade här heller, utan man får nöja sig med registret. Registret kräver abonnemang också.

Länk till FamilySearch>>

Länk till ancestry.se>>

tisdag 25 augusti 2009

Handbok nr 1 - "Emigrantforskning"

Jag nämnde tidigare att en ny bok om emigrantforskning skulle presenteras på Släktforskardagarna i Falköping. Jag har nu boken i min hand. Den är skriven av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman, som båda har mycket lång erfarenhet av forskning efter emigranter. Boken är uppdelade i olika avsnitt där man i bilder och ord beskriver olika material och databaser som kan vara användbara vid emigrantforskning. Dessa avsnitt kryddas med spännande, roliga och verkliga berättelser och fotografier ur emigranternas liv.

Först beskriver boken vad man kan hitta i de svenska källor, t.ex. husförhörslängder, flyttningslängder och bouppteckningar. Därefter beskriver man olika cd-skivor och databaser som finns framtagna i Sverige, nämligen Emibas, Emigranten Populär och sjömanshus-databasen som finns på SVAR's hemsida. Härnäst presenteras olika material och databaser som man kan återfinnas utomlands via Internet eller direkt via arkiven. Man beskriver t.ex. Social Security Death Index, census i USA och Kanada, passagerarlistor, värnpliktshandlingar och tidningar. Slutligen berättar man även om t.ex. Facebook som en bra väg att spåra uppgifter om sina emigranter eller nu levande släktingar.

Man får många bra länkförslag i boken och även råd hur man går till väga i forskning. Dock tycker jag det är lite synd att så många av exemplen "härstammar" ifrån Västergötland, där författarna hör hemma. Jag ger boken fyra amerika-koffertar av fem möjliga.

Boken kan beställas från Sveriges Släktforskarförbund på adressen:

http://genealogi.netrix.se/shop/

fredag 21 augusti 2009

Indexering av kyrkoböcker av FamilySearch

Idag den 21 augusti kommer FamilySearch (tidigare Genealogical Society of Utah) att lansera indexering av svenska kyrkoböckerna för tre län (Örebro, Uppsala och Södermanland). Registret kommer sedan att läggas fritt på FamilySearch pilotsida som för närvarande har adressen http://pilot.familysearch.org/. Från registret kommer det sedan att länkas till bilderna som ligger på SVAR's hemsida.

Man kan läsa mera om de tre olika indexeringsprojekt som är igång just nu på följande adress:

https://www.familysearchindexing.org/projects/current_projects.jsf

Indexeringen kommer att presenteras närmare vid Släktforskardagarna i Falköping den 22 och 23 augusti. I första hand är det födelse-, vigsel- och dödböcker som kommer att indexeras, i andra hand bl.a. husförhörslängder.

Vem som helst kan hjälpa till med indexeringen. Man indexerar en sida i taget och sedan skickar man tillbaka uppgifterna för den sidan och sedan laddar man ned en ny sida för indexering.

onsdag 19 augusti 2009

Handbok i emigrantforskning

Vid Släktforskardagarna i Falköping den 22 och 23 augusti kommer en ny handbok i emigrantforskning att presenteras. Den är skriven av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman. Boken ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och är den första boken i en serie av handböcker.

Jag ser fram emot denna bok och ska naturligtvis köpa ett exemplar direkt nere i Falköping.

Man kan läsa lite mera om boken på följande adress:

http://hd.se/familj/slaktforskning/2009/06/15/ny-bok-om-hur-man-hittar-slakten/

måndag 17 augusti 2009

Amerika-boken - Hjälpreda för utvandrare

På projektet Runebergs hemsida finns det en skannad bok som heter Amerika-boken - Hjälpreda för utvandrare. Den är skriven K. Zilliacus och publicerades av Albert Bonniers Förlag 1893. Boken gav information om t.ex. båtlinjer över Atlanten, järnvägsresor i USA, staterna och dess olika arbetsförhållanden m.m. Boken skulle hjälpa de som emigrerade att förberedda sig på vad som väntade dem i nya landet. Jag tycker det är ganska rolig läsning i boken (även om jag bara tittat lite här och där ännu).

http://runeberg.org/ameribok/

lördag 15 augusti 2009

Döda i Kalifornien 1940-1997

På rootsweb som är en del av ancestry's hemsida finns döda i Kalifornien 1940 till 1997 sökbara helt fritt. Datadatabasen innehåller drygt 9 miljoner döda personer under denna period.

http://vitals.rootsweb.ancestry.com/ca/death/search.cgi?cj=1&o_xid=0000584978&o_lid=0000584978

torsdag 13 augusti 2009

The Swedish–American Historical Society

The Swedish–American Historical Society bildades 1948 till 100-års-minnet av de första svenska immigranter till "Midwest". Fram till 1983 hette föreningen The Swedish Pioneer Historical Society. Föreningen är en ideell förening vars uppgift är att "Record the Achivements of the Swedish Pioneers", alltså att dokumentera de svenska pionjärernas landvinningar i Amerika.

Man kan bli medlem i föreningen och då får man bl a deras tidskrift som heter The Swedish-American Historical Quarterly. Man kan även läsa äldre nummer av tidskriften direkt via hemsidan.

Adressen är:

http://www.swedishamericanhist.org/

tisdag 11 augusti 2009

WorldVitalRecords.com gratis

WorldVitalRecords.com är en hemsida som lägger ut olika databaser och skannat material via Internet från främst USA, men även andra länder runt om i världen. Jag har inte tidigare testat denna hemsida, men just nu har de så att man kan testa den helt gratis från den 11 augusti till den 13 augusti. Det enda man behöver göra är att registrera sin e-postadress så man får ett användarkonto.

Testa på nedanstående adress. Det tänker jag göra nu. Jag hoppas man hittar något intressant som inte finns på ancestry.se sedan tidigare. Jag återkommer om jag hittar något riktigt spännande här.

http://www.worldvitalrecords.com/Default.aspx?utm_source=gan&utm_medium=gan&utm_content=k162311&utm_campaign=gan

Land Grants i Kanada

I Kanada fanns ett begrepp som hette Land Grants, vilket påminner om Land Patents i USA. Land Grants delades dock ut till nybyggaren efter att de ökat värdet på marken via uppodling eller genom att bygga hus på marken. Nybyggaren skickade sedan in en ansökan för att få Land Grants när han tyckte att han uppfyllt de krav som inledningsvis ställdes på honom när han fick tillgång till marken eller homestead som det kallas på amerikanska. Man inspekterade då marken och beslutade sedan om de skulle godkänna ansökan eller inte.

Databasen innehåller Land Grants från de tre prärieprovinserna (Manitoba, Saskatschewan och Alberta) och även det s k järnvägsbältet i provinsen British Columbia. Databasen omfattar ungefär åren 1870 till 1930. I databasen får man namn på den som ansökte om Land Grants och även beskrivning av var marken låg. Detta system är dock inte lätt att förstå, eftersom Kanada är indelad som ett rutnät, där varje ruta har en egen nummerkombination i form av part, section, township, range och meridian. Jag kan återkommer senare omkring det. Upptäckt dock nu att man länkat varje post till en karta så det har blivit enklare att förstå var marken ligger.

Adressen till databasen är:

http://www.collectionscanada.gc.ca/databases/western-land-grants/index-e.html

söndag 9 augusti 2009

Land Patents i USA

Land Patents visar när äganderätten på ett område överfördes ifrån statligt ägande till en enskild person. Från 1862 kunde nybyggare få upp till 160 hektar mark om de bodde där i fem år och skördade marken eller gjorde förbättringar på den. De behövde alltså inte betala något per hektar, bara en särskild avgift för att få äganderätten.

Databasen innehåller Land Patents från 33 delstater i USA. Möjligheten att få marken ifrån staten fanns inte i alla delstater. Bl a så fanns inte denna möjlighet i de 13 äldsta delstaterna på östkusten.

Man kan söka på namn i denna databas och även se originaldokumentet. Jag brukar söka på Minnesota och Grundstrom för att hitta en ifrån mina hemtrakter som finns med i denna databasen.

Adressen är:

http://www.glorecords.blm.gov/PatentSearch/

fredag 7 augusti 2009

Emiweb

Förra året vid släktforskardagarna i Malmö introducerades en ny svensk hemsida med emigrantmaterial. Hemsida ägs av bl a Sverige Amerika Centret i Karlstad, Göteborgs-Emigranten, Svenska Emigrantinstitutet i Växjö och Swenson Swedish Immigration Research Center i Rock Island, USA.

Hemsidan innehåller bl a drygt 1 miljoner svenska emigranter som registrerats ur kyrkoböckerna, cirka 400 000 emigranter från Danmark, cirka 63 000 dödsnotiser ifrån svensk-amerikanska tidningar.

Dödsnotiserna från de svensk-amerikanska tidningarna är det som jag tycker är mest intressant på hemsidan för närvarande. Jag önskar bara att fler dödsnotiser skulle bli skannade också så man kan läsa dem direkt, istället för bara ett register.

Jag lyckades hitta dödsnotis på en person ifrån Ådals-Liden som jag trodde hade försvunnit i Kanada eller USA. Han hette Bror Josefsson och var född i byn Rå. Han var född 1894 och emigrerade 1913. Enligt EmiWeb dog han den 29 februari 1920 i Elmwood, Manitoba, Kanada, detta enligt tidningen Svensk-Amerikanska Tribunen av den 25 mars 1920.

Adressen till hemsidan är:

http://www.emiweb.se/

Just nu kostar ett årsabonnemang på Emiweb 500 kronor. Man kan köpa abonnemang via Sveriges Släktforskarförbunds hemsida också och då kostar det 450 kronor.

Emiweb kommer att ha en monter under Släktforskardagarna i Falköping den 22-23 augusti så man kan besöka dem där.

onsdag 5 augusti 2009

Immigranter via Quebec 1865-1900

Hemsidan för Library and Archives Canada innehåller många spännande databaser. Idag upptäckte jag att man kunde söka efter immigranter till Kanada och USA som anlänt via Quebec från 1865 till 1900. Det finns även koppling till den skannade bilden också. Det är helt fritt att söka i databasen.

http://www.collectionscanada.gc.ca/databases/passengers-quebec-1865-1900/001082-100.01-e.php

tisdag 4 augusti 2009

Census 1930 fritt sökbart under augusti

Under augusti är census (folkräkningen) 1930 fritt sökbart på Footnote.com. Man kan söka i databasen, men inte titta i de skannade bilderna.

http://go.footnote.com/1930census/

Jag kände inte till denna hemsida tidigare, men det verkar finnas en hel del spännande material här och även spännande funktioner. Jag får återkomma till denna hemsida senare.

lördag 1 augusti 2009

Avresta från Hamburg

En del svenska emigranter åkte via Hamburg. Jag har dock ingen uppfattning om hur många svenskar det var som åkte den vägen, eller om de åkte till andra länder än USA och Kanada. Jag har hittat en familj som jag är släkt med som åkte via Hamburg. De åkte 1891 från Hamburg med skeppet Argentina och resans mål var Rio de Janerio i Brasilen.

Tidigare fanns en särskild hemsida där man kunde söka bland emigranter ifrån Hamburg för perioden 1890-1902. Det var fritt att söka i den, men man fick inte alla uppgifter ur passegerarlistorna, utan då fick man betala en slant för att se mera. Man kunde dock se om de sökta personerna fanns med i databasen. Hemsidan hette linktoyourroots, men jag lyckas inte hitta den hemsida längre. Om någon har kunskap om detta vore jag tacksam att få veta det.

På ancestry.se hittar man åren 1890-1913 sökbara för närvarande. De har skannat åren 1850-1934 så det är möjligt att bläddra i årgångarna som inte är indexerade. Det finns även ett skannat register som underlättar sökandet i de oindexerade årgångarna. Jag antar dock att man arbetar vidare med indexering av ytterligare årgångar.

http://www.ancestry.se